Huisartsen: werken in gezondheidscentrum loont

Voor jonge huisartsen zijn een flexibele werkplek, goede verdiensten en een inspirerende collegiale cultuur doorslaggevend bij het kiezen van hun toekomstige werkplek. Dat blijkt uit een verkenning die in opdracht van SSFG is uitgevoerd. Een dienstverband bij een gezondheidscentrum voldoet heel goed aan deze prioriteiten

Het Sociaal Fonds Gezondheidscentra (SSFG), de samenwerking van werkgevers- en werknemersorganisaties, heeft de inkomenspositie van huisartsen in loondienst met op naam ingeschreven patiënten, laten vergelijken met die van andere huisartsen, zoals de praktijkhouder, de waarnemend huisarts (zzp-er) en de Hidha (huisarts in dienst van een huisarts). Ook zijn interviews gehouden om de mening van jonge huisartsen te peilen: wat vinden zij van belang voor hun (toekomstige) werkplek? Aanleiding voor de verkenning was de wens om voor huisartsen de gezondheidscentra als aantrekkelijke werkgever in kaart te brengen en de wervingskracht van gezondheidscentra te verbeteren.

Uit de cijfers blijkt dat de verschillen in inkomen met de vergelijkbare praktijkhouder relatief klein zijn en dat een loondienstverband bij een gezondheidscentrum heel wat voordelen biedt, zoals zekerheid, secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit en een professionele omgeving waarin samen met collega-zorgverleners multidisciplinaire zorg wordt verleend. Het gezondheidscentrum biedt ook goede mogelijkheden voor verdere persoonlijke ontwikkeling. Ten opzichte van de Hidha en waarnemer is de huisarts in loondienst financieel duidelijk in het voordeel.

De verkenning geeft werkgevers ook belangrijke aanwijzingen voor hoe zij hun organisatie voor huisartsen aantrekkelijk kunnen maken en houden. Het onderzoeksrapport en de brochure met een factsheet over inkomens kunt u hieronder downloaden.


Download het onderzoeksrapport: 
Huisartsen in loondienst van gezondheidscentra: verkenning van hun inkomen en van de ervaren voor- en nadelen.

Download de flyer en factsheet: 
Kiezen voor het gezondheidscentrum / Verdiensten huisartsen vergeleken